Assalammualaikum.....
Kepada rakan-rakan yang rajin memasak dan nak mencuba resepi dari DE Aneka Rezky. Hari ni, saya memberikan rakan-rakan untuk mencuba resepi Kuih Tokio.
Selamat mencuba.......
Bahan-Bahan
a) Lapisan Bawah
60 gm Soon
250 gm Biji Sagu
100 gm Hampas Kelapa
Garam secukupnya
b) Lapisan Atas
200gm Santan Pekat
200gm Air Masak
300gm Air Daun Pandan
150gm Gula
100gm Tepung Kastard
20gm Tepung Gandum
1/4 Sudu Teh Kapur Makan
1/2 Sudu Teh Perisa Pandan
1/2 Sudu Teh Garam
Cara-Cara Membuatnya......
1) Biji Sagu dan Soon Direndam hingga kembang.
2) Kemudian Gaulkan semua bahan A dan kukus sehingga masak.
3) Masukkan kesemua bahan B dalam periuk dan masak diatas api yang kecil.
4) Kacau sehingga menggelegak, setelah itu, tuang diatas lapisan yang telah dimasak.
5) Masak selama setengah jam. Setelah masak boleh la dihidangkan.
SEMOGA BERJAYA .......... MENCUBA RESEPI INI.
MUDAH DAN SEDAP DIMAKAN...
200gm Air
Positively. .want to try this..even though I am not good in cooking..tq
ReplyDeletefirst time dengar nama kuih ni.. ada masa boleh cuba. Thanks.
ReplyDeletePas buat kuih ni, terangkat sampai tokyo...
DeleteSape2 yang da buat, sila bawak sikit ye,.. Sharing is caring, right teacher elinizam?
ReplyDeleteJangan tayang gambar, tinggal bekas je..