Sunday, November 1, 2015

Tokio Oh Tokio




Assalammualaikum.....

Kepada rakan-rakan yang rajin memasak dan nak mencuba resepi dari DE Aneka Rezky.  Hari ni, saya memberikan rakan-rakan untuk mencuba resepi Kuih Tokio. 
Selamat mencuba.......


















Bahan-Bahan

a) Lapisan Bawah
60 gm       Soon
250 gm     Biji Sagu
100 gm     Hampas Kelapa
Garam secukupnya

b) Lapisan Atas
200gm      Santan Pekat
200gm      Air Masak
300gm      Air Daun Pandan
150gm      Gula
100gm      Tepung Kastard
20gm        Tepung Gandum
1/4 Sudu Teh   Kapur Makan
1/2 Sudu Teh   Perisa Pandan
1/2 Sudu Teh   Garam

Cara-Cara Membuatnya......
1) Biji Sagu dan Soon Direndam hingga kembang.
2) Kemudian Gaulkan semua bahan A dan kukus sehingga masak.
3) Masukkan kesemua bahan B dalam periuk dan masak diatas api yang kecil.
4) Kacau sehingga menggelegak, setelah itu, tuang diatas lapisan yang telah dimasak.
5) Masak selama setengah jam. Setelah masak boleh la dihidangkan.


SEMOGA BERJAYA .......... MENCUBA RESEPI INI.
MUDAH DAN SEDAP DIMAKAN...




200gm      Air

4 comments:

  1. Positively. .want to try this..even though I am not good in cooking..tq

    ReplyDelete
  2. first time dengar nama kuih ni.. ada masa boleh cuba. Thanks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pas buat kuih ni, terangkat sampai tokyo...

      Delete
  3. Sape2 yang da buat, sila bawak sikit ye,.. Sharing is caring, right teacher elinizam?
    Jangan tayang gambar, tinggal bekas je..

    ReplyDelete